Coq au Vin.

Nee, geen plofkip, maar wel erg lekker. Lekker op veel verschillende manieren, zowel warm als koud.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Pieter
Beheerder
Berichten: 562
Lid geworden op: 15 sep 2012, 21:44
Contacteer:

Coq au Vin.

Bericht door Pieter »

Afbeelding
Coq au Vin.

Ingrediënten voor 4 personen:


1 scharrelkip van 1,5 kg.
10 grote sjalotten.
150 gr spekblokjes.
1 theelepel chilivlokken.
250 ml witte wijn.
5 tenen knoflook.
350 gr gemengde paddenstoelen (champignons, shiitake, oesterzwammen).
1 klein bosje platte peterselie.
1 klein bosje verse tijm.
2 laurierblaadjes.
1 citroen.
1 theelepel zwarte peperkorrels.
800 gr aardappelen.
150 ml melk.
25 gr boter.
125 ml crème fraîche.
3 dikke bosuitjes of een bundeltje lente-uitjes.
Zeezout.
Suiker.
Olijfolie.

Bereidingswijze:

Voor de kip:


De kip komt eerst in een pekel bad te liggen.
Gebruik hiervoor een grote plastic bak of een grote RVS pan.
Maak de pekel op de volgende manier, op elke liter koud water 71 gr zeezout en 28 gr suiker toevoegen en oplossen.
Breng een halve liter water aan de kook en voeg hieraan 2 teentjes knoflook, 3 takjes tijm, 2 laurierblaadjes, de citroen in schijfjes en 2 theelepels zwarte peperkorrels aan toe.
Laat het geheel minimaal 10 minuten trekken en voeg aan de pekel toe.
Zet de pekel in de koelkast zodat deze door en door koud wordt.
Leg de kip in z’n geheel in de pekel en laat deze minimaal 3 uur intrekken, leg er eventueel een bord op om de kip ondergedompeld te houden.
Laat de kip niet langer dan 5 uur in de pekel liggen, anders wordt deze te zout.
Spoel de kip goed schoon onder koud stromend water en laat daarna goed uitlekken, gooi de pekel weg, deze is niet nogmaals te gebruiken.
Leg de kip op een rooster en laat daarna minimaal 1 uur onafgedekt drogen in de koelkast.
Verdeel de kip in stukken, laat de filets op het bot zitten en verdeel ze in 4 stukken, verdeel de poten in drumsticks en karbonades.
Verwarm de oven voor op 220 graden C.
Pel de sjalotten en de 3 tenen knoflook, kneus de knoflook.
Vet een grote braadslee in met wat olijfolie, verdeel de kip over de braadslee, verdeel daarover de spekblokjes, de sjalotten, de knoflook, de chilivlokken en breng op smaak met wat gemalen zeezout en versgemalen zwarte peper.
Besprenkel het geheel nog met wat olijfolie en bak het geheel 20 minuten in de oven.
Haal de kip na 20 minuten uit de oven en giet er voorzichtig de witte wijn bij.
Bak het geheel nog eens 20 tot 25 minuten in de oven.
Borstel de paddenstoelen schoon en snij eventueel in hapklare brokken.
Haal de kip uit de oven.
Bak de paddenstoelen in wat olie en boter en voeg ze toe aan de braadslee.
Strooi de fijngehakte peterselie er over.

Voor de puree:

Schil ondertussen de aardappelen en snij in blokjes.
Snij de bosuitjes of de lente-uitjes in dunne ringen.
Kook de aardappelen gaar en giet ze daarna af in een vergiet, laat ze goed droog stomen en haal ze door een puree pers.
Breng de melk met de boter aan de kook, voeg de bosuitjes toe en kook deze heel even mee.
Roer dit door de gepureerde aardappelen voeg ook de crème fraîche er aan toe.
Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
Serveer meteen.
Don't put your mouth into motion, before your brain is in gear.
Plaats reactie

Terug naar “Kip”