Uien-tijm taart

Een pie, of liever gezegd, een hartige taart. Ze zijn er in veel soorten en maten en erg lekker op een koude dag.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Pieter
Beheerder
Berichten: 562
Lid geworden op: 15 sep 2012, 21:44
Contacteer:

Uien-tijm taart

Bericht door Pieter »

Afbeelding
Uien-tijm taart

Ingrediënten voor 4 personen:

Voor het korstdeeg:


100 gr bloem.
50 gr roomboter.
1 snufje zout.

Voor de uienvulling:

50 gr boter.
750 gr uien.
3 takjes tijm.
2 scharreleieren.
100 ml slagroom.
Zout en peper naar smaak.

Bereidingswijze:

Zeef de bloem in een kom en voeg het zout toe.
Snij de koude boter in kleine blokjes en werk deze door de bloem totdat er een soort van broodkruim ontstaan is.
Voeg 2 eetlepels water toe en kneed het geheel lichtjes totdat je er een bal van kunt maken.
Voeg eventueel nog een beetje water toe mocht het deeg wat droog lijken.
Maak van het deeg een bal, druk deze plat, pak het in keukenfolie en leg het deeg minimaal een half uur in de koelkast om te rusten.
Pel de uien en snij ze in dunne halve ringen.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Verwarm een pan met een dikke bodem op middelhoog vuur.
Voeg de boter toe en voeg wanneer deze gesmolten is de uien toe met een snufje zout.
Temper het vuur onder de pan en bak de uien 20 tot 30 minuten zachtjes totdat ze mooi bruin en helemaal zacht geworden zijn.
Roer de uien regelmatig door om aanbranden te voorkomen.
Ris de blaadjes van de tijm en voeg deze aan het einde toe aan de uien en haal de pan van het vuur.
Vet een 20cm of 23cm taartvorm in met wat boter.
Haal het deeg uit de koelkast en rol het uit zodat het ruim in de taartvorm past.
Leg de deeg lap in de vorm en druk de randen goed aan.
Bak de bodem 10 minuten in de oven.
Klop de eieren los.
Haal de bodem uit de oven en bestrijk de binnenkant van de bodem lichtjes met het losgeklopte ei.
Bak de bodem nog eens 5 minuten in de oven.
Meng het overgebleven losgeklopte ei samen met de slagroom door de uien en breng op smaak met peper en zout.
Lepel het uienmengsel in de taartbodem en strijk het glad.
Bak de taart 30 tot 35 minuten in de oven, zodat de vulling gestold is, maar nog een beetje zacht is.
Haal de taart uit de oven, laat 10 minuten koelen, snij er daarna punten van en serveer.
Koud is deze taart ook erg lekker.
Don't put your mouth into motion, before your brain is in gear.
Plaats reactie

Terug naar “Pie”