Kartoffelbrot (Aardappelbrood).

Brood is voor elke dag, maar er is zoveel meer dan het brood van de bakker. Zelf bakken geeft een heerlijke geur in huis.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Pieter
Beheerder
Berichten: 562
Lid geworden op: 15 sep 2012, 21:44
Contacteer:

Kartoffelbrot (Aardappelbrood).

Bericht door Pieter »

Afbeelding
Kartoffelbrot (Aardappelbrood).

Ingrediënten voor een brood:


375gr kruimige aardappelen (300gr geschild gewicht).
1 theelepel gist.
1 theelepel fijne suiker.
1 eetlepel zonnebloemolie.
1 theelepel fijn zeezout.
300gr bloem.
1 theelepel uienzaad (optie).

Bereidingswijze:

Schil de aardappelen en zorg voor precies 300gr aardappel en snij in gelijke delen.
Kook de aardappelen net gaar zonder dat ze uitelkaar vallen.
Giet de aardappelen af in een vergiet en vang het kookvocht op.
Doe de aardappelen terug in de pan en stoom ze goed droog.
Giet 5 eetlepels van het warme kookvocht in een kom, laat het tot lauw afkoelen en doe de gist er bij.
Roer de suiker er door en zet de mix ongeveer 10 op een warme plek weg totdat er schuim op het oppervlak vormt.
Pureer de aardappelen in de pan met de olie zo glad mogelijk en roer er dan het gistmengsel en het zout doorheen.
Meng het goed doorelkaar en doe de bloem er in delen bij, elke keer goed doorroeren.
Als het deeg te vast wordt om de bloem er door te roeren, haal het dan uit de pan en kneed op het aanrecht de resterende bloem er door.
Voeg beslist geen water meer toe, anders is het deeg niet meer te bewerken.
Kneed het deeg nog zo’n 10 minuten totdat het zacht en glad is.
Doe het deeg in een licht geoliede kom en dek de kom af met keukenfolie en laat het op een warme plek 45 tot 60 minuten rijzen.
Duw het deeg weer plat en maak er een bal van.
Rol de bal uit op een met bloem bestoven werkblad tot het ongeveer 2cm dik is.
Vouw de randen naar de midden en knijp ze lichtjes samen.
Strooi en lichtjes wat bloem overheen en leg het deeg op een licht geoliede en bebloemde bakplaat en laat het 30 minuten rijzen op een warme plaats.
Verwarm de oven voor op 220 graden C.
Snij het deeg lichtjes in en strooi er eventueel het uienzaad over.
Bak het brood in het midden van de oven in ongeveer 35 minuten gaar met een mooie korst op de bovenkant.
Laat het brood afkoelen op een rek.
Don't put your mouth into motion, before your brain is in gear.
Plaats reactie

Terug naar “Brood”