Rustiek Spaans brood (Pan Rustico)

Brood is voor elke dag, maar er is zoveel meer dan het brood van de bakker. Zelf bakken geeft een heerlijke geur in huis.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Pieter
Beheerder
Berichten: 562
Lid geworden op: 15 sep 2012, 21:44
Contacteer:

Rustiek Spaans brood (Pan Rustico)

Bericht door Pieter »

Afbeelding
Rustiek Spaans brood (Pan Rustico)

Ingrediënten:

Startdeeg:


150 ml warm water.
1 theelepel kristalsuiker.
3 theelepels gedroogde gist.
125 gr tarwebloem.

Brooddeeg:

125 ml warm water.
1 theelepel kristalsuiker.
1 theelepel gedroogde gist.
225 gr tarwebloem.
100 gr volkorenmeel.
1 theelepel zout.
1 eetlepel olijfolie.

Bereidingswijze:

Voor het startdeeg:

Giet het water in een kom en roer de suiker er door.
Roer de gist er lichtjes door en laat het geheel ongeveer 10 minuten staan op een warme plaats.
Roer de bloem er door totdat er een dikke pap ontstaat, dek de kom af met keukenfolie en laat het geheel 24 uur op kamertemperatuur staan.
Na 24 uur zal het deeg naar gist en een beetje naar bier ruiken.

Voor het brooddeeg:
Giet het water in een kom en roer de suiker er door.
Roer de gist er lichtjes door en laat het geheel ongeveer 10 minuten staan op een warme plaats.
Meng beide bloemsoorten met het zout in een grote kom, maak een kuiltje in het midden en voeg hier het startdeeg, de olie en het gistmengsel aan toe.
Meng alles goed door elkaar met een houten lepel en later met de handen totdat er een plakkerig en klonterig deeg ontstaat.
Als het deeg te droog aanvoelt, voeg dan een eetlepel water toe.
Leg het deeg op een heel licht bestoven werkblad en kneed het 10 minuten totdat het glad en elastisch is.
Rek het deeg tijdens het kneden zo ver mogelijk op en vouw het dan weer terug over elkaar.
Gebruik zo weinig mogelijk bloem tijdens het kneden omdat het deeg anders te droog wordt. Ga niet al te voorzichtig om met het deeg.
Leg het deeg na het kneden in een schone geoliede kom en dek het losjes af met geoliede keukenfolie.
Laat het deeg ongeveer een uur rijzen, totdat het in volume verdubbeld is.
Beleg een bakplaat met bakpapier en bestrooi dit met bloem.
Leg het deeg op de bakplaat en rek het op totdat het ongeveer 30cm lang is.
Vouw het deeg dan dubbel en herhaal het rekken en vouwen nog 2 keer.
Vorm van het deeg na de derde keer rekken en vouwen een brood en snij de bovenkant een paar keer in met een scherp mes.
Bestuif het deeg met wat bloem en laat het nog 45 tot 60 minuten rijzen op een warme plaats.
Verwarm de oven voor op 240 graden C.
Bak het brood 20 tot 25 minuten zodat het mooi goudbruin is en een mooie korst heeft.
Klop op de onderkant van het brood om te controleren of ze gaar is.
Laat het brood afkoelen op een rooster.
Don't put your mouth into motion, before your brain is in gear.
Plaats reactie

Terug naar “Brood”