Stifado.

Voor sommige mensen een ware traktatie. Probeer deze recepten eens, onweerstaanbaar lekker.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Pieter
Beheerder
Berichten: 537
Lid geworden op: 15 sep 2012, 21:44
Contacteer:

Stifado.

Bericht door Pieter »

Afbeelding
Stifado.

Ingrediënten voor 4 personen:


750 gram lamsbout.
Olijfolie.
Margarine.
Zout.
Paprikapoeder. (mild of pittig, naar eigen smaak)
2 Teentjes knoflook.
20 Kleine uitjes of kleine sjalotjes. (als je ze kunt krijgen: rauwe cocktailuitjes)
1 Laurierblaadje.
1 Klein flesje rode wijn. (2 glazen)
1 a 2 Blikken tomatenblokjes op tomatensap. (afhankelijk van hoeveel saus je wil)
1 a 2 Blikjes tomatenpuree.

In plaats van lamsbout kun je ook een beenhammetje gebruiken, maar eigenlijk kun je elk stuk vlees wat lang mag sudderen gebruiken. Als er bot bij zit wordt de saus wat geleiachtiger.

Bereidingswijze:

Een lamsbout houd je heel, elk ander vlees snij je in 3 ongeveer even grote stukken.
Pel de uitjes of sjalotjes.
Snipper de teentjes knoflook.
Doe een klontje margarine in een grote hapjespan en braad hier het vlees rondom in aan totdat het aan alle kanten een bruin kleurtje heeft gekregen. Haal het vlees uit de pan en leg het op een bord, bestrooi het dan met zout naar smaak en flink wat paprikapoeder.
Giet in het braadvocht een flinke scheut olijfolie (denk hierbij aan minimaal 5 eetlepels) en bak hierin de uitjes totdat ze wat kleur beginnen te krijgen. Bak op het laatst de knoflook op laag vuur nog heel even mee, pas op dat het niet verbrand, anders wordt de knoflook bitter.
Leg het vlees weer in de pan en voeg de tomatenblokjes, de tomatenpuree, de rode wijn en het blaadje laurier toe. Laat het geheel lekker stoven, minimaal 3 uur, maar hoe langer hoe beter, dan trekken de smaakjes goed in het vlees. Het ligt ook een beetje aan de grootte van het stuk/de stukken vlees.
Voeg eventueel nog wat goede (extra virgine) olijfolie toe voor de smaak, persoonlijk houd ik van een olierijke saus. Is de saus te ver ingedikt, voeg dan wat water toe.

Serveer de stifado met rijst en/of stokbrood.
Don't put your mouth into motion, before your brain is in gear.

Plaats reactie