Gekruide sinaasappelcake.

Heerlijk met slagroom, fruit en soms heel ondeugend met een beetje drank. Wees niet bang, het is makkelijker dan je denkt
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Pieter
Beheerder
Berichten: 562
Lid geworden op: 15 sep 2012, 21:44
Contacteer:

Gekruide sinaasappelcake.

Bericht door Pieter »

Afbeelding
Gekruide sinaasappelcake met pruimensaus en Christmas puddingijs.

Ingrediënten voor 6 tot 8 personen:

Voor het ijs:


375 gr volle melk.
375 gr verse slagroom.
150 gr eierdooiers.
110 gr fijne kristalsuiker.
500 gr Christmas pudding.

Voor de cake:

3 sinaasappels of 8 mandarijnen.
300 gr fijne kristalsuiker.
300 gr gemalen amandelen.
2 theelepels bakpoeder.
1 theelepel gemalen gember.
1 theelepel gemalen kaneel.
7 scharreleieren.

Voor de saus:

1,5 kg pruimen.
150 gr ongezouten roomboter.
100 gr kristalsuiker.
2 kaneelstokjes.
1 citroen.

Bereidingswijze:

Voor het ijs:


Breng de melk samen met de room aan de kook.
Klop in een kom de eierdooiers met de suiker tot een bleek geel totdat de suiker opgelost is.
Giet de melk en room over het eimengsel en klop goed door elkaar.
Giet het geheel terug in de pan en verwarm het geheel op 82 graden totdat de custard dik genoeg is om de achterkant van een lepel te bedekken.
Verkruimel de Christmas pudding en giet de custard er overheen.
Giet het mengsel in een ijsmachine en maak er een romig ijs van.
Zet het ijs in de vriezer voor later gebruik.

Voor de cake:

Doe de sinaasappels of mandarijnen in een pan, vul met koud water en breng aan de kook.
Laat ze zachtjes 1 ½ tot 2 uur sudderen totdat de schillen zacht zijn.
Giet ze af en laat ze wat afkoelen.
Snij de sinaasappels of mandarijnen doormidden en verwijder eventuele pitjes.
Snij ze daarna in kleinere stukken en maak er in een blender een puree van.
Vet een 23 cm springvorm in met wat boter en bekleed daarna met bakpapier.
Vet daarna het bakpapier in met wat boter.
Verwarm de oven voor op 180 graden C.
Weeg 450 gr van de sinaasappel / mandarijnenpulp af en voeg deze samen met de droge ingrediënten toe aan een keukenmachine of een grote kom.
Mix alles goed door elkaar en voeg 1 voor 1 de eieren toe tot er een mooi beslag ontstaan is.
Giet het beslag in de springvorm en bak de cake 1 uur tot 1 uur en 20 minuten in de oven, een saté prikker hoort er droog en schoon uit te komen na een test.
Bedek de bovenkant eventueel met aluminiumfolie wanneer de bovenkant te bruin wordt.
Haal de cake uit de oven wanneer deze gaar is en laat daarna in de springvorm op een rek afkoelen.
Haal de cake uit de springvorm wanneer deze helemaal afgekoeld is.

Voor de pruimensaus:

Pers de citroen uit.
Halveer de pruimen en verwijder de pitten.
Voeg ze toe aan een pan te samen met al de andere ingrediënten en breng op laag vuur aan de kook.
Kook net zo lang tot de pruimen heel zacht zijn en bijna tot puree zijn gekookt.
Verwijder de kaneelstokjes en pureer de saus in een blender.
Zeef de saus in een kom en voeg eventueel wat water toe mocht de saus te dik zijn naar smaak.

Server de cake in plakken met wat ijs en wat saus daar omheen.
Don't put your mouth into motion, before your brain is in gear.
Plaats reactie

Terug naar “Gebak”