Key Lime Taart.

Heerlijk met slagroom, fruit en soms heel ondeugend met een beetje drank. Wees niet bang, het is makkelijker dan je denkt
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Pieter
Beheerder
Berichten: 562
Lid geworden op: 15 sep 2012, 21:44
Contacteer:

Key Lime Taart.

Bericht door Pieter »

Afbeelding
Ingrediënten:

Voor het zoete gemberdeeg:


400 gr bloem.
80 gr poedersuiker.
4 theelepels gemalen gemberpoeder.
Snufje zout.
250 gr roomboter.
3 eierdooiers.
50 ml ijskoud water.
1 eetlepel olijfolie (optie).

Voor de lime vulling:

4 theelepels geraspte limoenschil (8 limoenen).
240 ml vers geperst limoensap.
2 blikjes gecondenseerde melk (800 gr).
4 eieren.
225 gr suiker.
3 bolletjes gember op siroop.

Voor de decoratie:

1 limoen.
1 theelepel geraspte pure chocolade.
Verse munt.
Poedersuiker.

Bereidingswijze:

Zeef de bloem, de poedersuiker, de gemalen gemberpoeder en het zout in een grote kom.
Snij de gekoelde boter in kleine blokjes en werk deze door de bloem mix totdat het geheel op broodkruimels gaat lijken.
Splits de eieren en doe de eigelen bij het ijskoude water en klop ze los.
Roer met de hand het eigeelmengsel beetje bij beetje door de bloem mix totdat het net genoeg is om een deeg te vormen.
Voeg eventueel wat olijfolie toe als het deeg te droog is.
Maak van het deeg een platte bal, rol het in keukenfolie en leg het in de koelkast, koel minimaal een half uur.
Verwarm de oven voor op 200 graden C.
Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad totdat het overal ongeveer 3 tot 4 mm dik is.
Rol het deeg losjes over de deegroller en leg het in een 28 cm taartvorm.
Duw voorzichtig het deeg in de vorm zodat er geen luchtbellen meer onder zitten.
Laat het teveel aan deeg over de rand hangen, dek het af met keukenfolie en koel nog eens 20 minuten in de koelkast.
Prik met een vork in de bodem van het deeg.
Leg er een vel bakpapier in en vul dit met bonen of rijst.
Bak de taartbodem ongeveer 15 minuten blind, verwijder hierna het bakpapier met de bonen of rijst en bak de taartbodem nog een minuut of 5 tot 10.
Laat na het bakken de taartbodem in de vorm en laat hem afkoelen op een rek.

Verwarm de oven voor op 170 graden C.
Rasp de schil van de limoenen lichtjes, alleen het groene is wat je moet hebben.
Pers de limoenen uit en meet de hoeveelheid af.
Splits de eieren en bewaar het eiwit.
Doe de rasp, het sap, de gecondenseerde melk, 3 eetlepels suiker en de eierdooiers in een grote kom en mix dit mengsel goed doorelkaar met een mixer totdat het wat begint op te stijven.
Hak 3 bolletjes gember fijn en schep dit door het mengsel.
Proef de vulling en schep er eventueel nog wat poedersuiker door.
Giet het mengsel in de taartbodem en bak het geheel 20 tot 25 minuten.
De vulling is klaar als het nog lichtjes wiebelt of totdat de temperatuur in de midden 70 graden C is.
Zet de taart op een rek om te koelen, minimaal een half uur in de taartvorm en schuif de taart daarna op een plat bord.
Koel de taart verder in de koelkast.

Doe de rest van de suiker in een steelpan en voeg er 6 eetlepels water aan toe.
Verwarm dit mengsel op middelhoog vuur en breng het aan de kook zonder te roeren.
Veeg eventuele suikerkristallen op de zijkant van de pan terug met een natte kwast.
Haal de siroop van het vuur als deze 120 graden C is.
Klop de eiwitten tot stijve pieken in een keukenmachine en voeg tijdens het kloppen de siroop er in een dunne straal bij.
Heb je geen geschikte keukenmachine, neem dan de handmixer en vraag iemand om de siroop er in een dun straaltje bij te doen.
Pas op met de siroop, deze is erg heet.
Klop net zo lang totdat de eiwitten mooi stijf, glimmend en stabiel zijn.
Doe de stijfgeklopte eiwitten in een spuitzak met een ronde opening van ongeveer 1,5 cm.
Garneer de taart met wat geraspte limoenschil en wat geraspte chocolade.
Maak met de spuitzak mooie toefjes van de eiwitten op de taart.
Karamelliseer deze toefjes met een klein brandertje totdat ze mooi lichtbruin zijn.
Halveer een limoen in de lengte en snij er daarna heel dunne schijfjes van.
Garneer de taart met de schijfjes limoen, wat verse blaadjes munt en poedersuiker.
Don't put your mouth into motion, before your brain is in gear.
Plaats reactie

Terug naar “Gebak”