Dundee cake.

Heerlijk met slagroom, fruit en soms heel ondeugend met een beetje drank. Wees niet bang, het is makkelijker dan je denkt
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Pieter
Beheerder
Berichten: 562
Lid geworden op: 15 sep 2012, 21:44
Contacteer:

Dundee cake.

Bericht door Pieter »

Afbeelding
Whisky vruchtencake. (Dundee cake)

Ingrediënten:


200 gr ongezouten roomboter.
150 gr bloem.
340 gr rozijnen.
125 ml en 8 eetlepels whisky.
100 gr sukade.
100 gr gekonfijte kersen.
200 gr amandelmeel.
175 gr rietsuiker.
1 zakje vanillesuiker.
2 theelepels speculaaskruiden.
1 snufje zout.
5 eieren.
2 zakjes decoratieamandelen.
1 theelepel bakpoeder (baking powder)
340 gr sinaasappelmarmelade.

Bereidingswijze:

Doe de rozijnen samen met de 125 ml whisky in een pan en verhit deze, maar laat de whisky niet koken.
Dek de pan af en laat de rozijnen net zo lang weken totdat alle whisky opgenomen is.
Doe dit op bijvoorbeeld vrijdagavond als je op de zondag van deze cake wil genieten.

Voor de zaterdagmorgen:

Laat de boter op kamertemperatuur komen, evenals de eieren.
Verwarm de oven voor op 150 graden C.
Vet een springvorm in met roomboter. (24 - 26 cm)
Snij de gekonfijte kersen en sukade in kleine stukjes.
Meng dit met 100 gr van de gemalen amandelen.
Klop met de handmixer de 200 gr boter, de rietsuiker, de vanillesuiker, de speculaaskruiden en het zout in 10 minuten mooi romig.
Meng op de laagste snelheid een voor een de eieren er door.
Meng de bloem, het bakpoeder en de overgebleven gemalen amandelen kort door elkaar.
Spatel de rozijnen en het gemalen amandelmengsel door het beslag.
Doe het beslag in de springvorm en strijk het glad.
Bak het geheel ongeveer 30 minuten in de oven.
Haal de cake uit de oven en leg er in een mooi patroon de decoratieamandelen op zodat de hele cake bedekt is.
Zet de cake weer in de oven en bak nog minimaal een uur.
Verhit vlak voor het einde van de baktijd 120 gr marmelade met 5 eetlepels whisky.
Haal de cake uit de oven en prik met een satéprikker zoveel mogelijk gaatjes in de cake.
Strijk de warme marmelade/whisky mix door een zeef over de cake en laat de cake daarna in de vorm ongeveer 3 uur afkoelen.
Verhit dan de overgebleven marmelade met 3 eetlepels whisky en strijk deze door een zeef over de cake.
Verdeel dit mengsel zodat er overal een even dikke laag ligt.
Laat de cake daarna een nacht staan zodat alle smaakjes goed in de cake trekken.
Don't put your mouth into motion, before your brain is in gear.
Plaats reactie

Terug naar “Gebak”