Moorse gehaktballetjes met patatas bravas.

Zoveel meer dan alleen een gehaktbal. Varieer met de kruiden en specerijen en je waant je in verre oorden.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Pieter
Beheerder
Berichten: 562
Lid geworden op: 15 sep 2012, 21:44
Contacteer:

Moorse gehaktballetjes met patatas bravas.

Bericht door Pieter »

Afbeelding
Moorse gehaktballetjes met patatas bravas.

Ingrediënten voor 4 personen:

Voor de gehaktballetjes:


600 gr lams of varkensgehakt.
2 tenen knoflook.
1 eetlepel gemalen koriander.
2 eetlepels gemalen komijn.
1 theelepel zoet paprikapoeder.
0,5 theelepel kaneel.
1 theelepel gemalen kardemom.
1 klein bosje peterselie.
1 citroen, de geraspte schil.
100 gr verse broodkruimels.
50 ml slagroom.
1 scharrelei.
3 tot 4 eetlepels olijfolie.
Zout en versgemalen zwarte peper naar smaak.

Voor de tomatensaus:

2 eetlepels olijfolie.
1 ui.
2 tenen knoflook.
0.5 theelepel kaneel.
0.5 theelepel cayennepeper.
0.5 theelepel gemalen komijn.
0.5 theelepel gemalen kurkuma.
2 laurierbladeren.
400 gr tomatenblokjes uit blik.
1 theelepel honing.
100 ml yoghurt (optioneel).
3 eetlepels fijngehakte peterselie.

Voor de patatas bravas:

800 gr kruimige aardappelen.
200 ml olijfolie.
2 teentjes knoflook.
0.5 eetlepel sherry azijn.
0.5 theelepel kristalsuiker of honing.
1 eetlepel zoet paprikapoeder.
1 theelepel pittig paprikapoeder.
2 eetlepels fijngehakte peterselie.

Bereidingswijze:

Voor de gehaktballetjes:


Meng alle ingrediënten behalve de olijfolie door het gehakt en kneed het goed door, het zal eerst nat zijn, maar door het kneden zullen ze opstijven.
Draai balletjes van ongeveer 50 gr per stuk, het zullen er ongeveer 16 worden.
Bak de gehaktballetje mooi bruin aan alle kanten en net gaar. Hou daarna warm.

Voor de tomatensaus:

Pel en snipper de ui en de tenen knoflook heel fijn.
Fruit eerst de ui in 10 minuten zacht en glazig in de olijfolie.
Voeg de knoflook, de specerijen en de laurierblaadjes toe en fruit het geheel nog een paar minuten.
Voeg de tomaten en de honing toe plus 200 ml water en breng het geheel aan de kook.
Laat de saus zachtjes pruttelen, 15 minuten met het deksel op de pan, daarna 5 minuten zonder deksel.
Roer de yoghurt door de saus mocht je deze willen gebruiken.

Voor de patatas bravas:

Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes van 3 à 4 cm.
Zet de aardappelen op met koud water, breng aan de kook en laat ze 3 tot 4 minuten zachtjes koken.
Giet de aardappelen af en laat ze goed uitlekken.
Verhit wat olijfolie en bak hierin de aardappelen rondom bruin en krokant.
Pel en snipper de tenen knoflook fijn en fruit deze in de olijfolie tot de knoflook zacht is, maar niet bruin.
Voeg de azijn en de suiker toe en roer totdat alle suiker opgelost is.
Roer de paprikapoeders er door en giet de saus over de krokant gebakken aardappelen.
Strooi er nog een beetje paprikapoeder en de peterselie over.

Warm de gehaktballetjes goed door in de tomatensaus en zorg dat ze rondom gecoat zijn.
Strooi de fijngehakte peterselie er over en schep ze naast de patatas bravas op een bord.
Don't put your mouth into motion, before your brain is in gear.
Plaats reactie

Terug naar “Gehakt”