Ossenstaartsoep

Soep, wie lust het niet, hier een aantal overheerlijke varianten, simpel en heerlijk.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Pieter
Beheerder
Berichten: 562
Lid geworden op: 15 sep 2012, 21:44
Contacteer:

Ossenstaartsoep

Bericht door Pieter »

Afbeelding
Ossenstaartsoep.

Ingrediënten voor 6 personen:


1 tot 1,5 kg ossenstaart.
3 eetlepels bloem.
3 à 4 eetlepels koolzaadolie.
2 uien.
3 teentjes knoflook.
1 à 2 winterwortels.
1/4 knolselderij.
1 theelepel gedroogde tijm.
2 laurierblaadjes.
300 ml rode wijn.
2 l rundvleesbouillon van 4 bouillonblokken.
2 eetlepels tomatenpuree.
2 eetlepels cream sherry of oloroso sherry.
2 eetlepels marmite.
Gemalen zeezout en versgemalen zwarte peper.
Verse peterselie.

Bereidingswijze:

Pel de uien, halveer ze in de lengte en snij in dunne schijfjes.
Pel en snij de knoflook in dunne plakjes.
Schil de wortels en snij in kleine blokjes.
Snij de knolselderij in blokjes.
Verwarm de oven voor op 150 graden C.
Dep de stukken ossenstaart droog en snij zoveel mogelijk het overtollige vet er af.
Doe de bloem in een hersluitbare plastic zak en voeg er ruim zeezout en peper aan toe.
Doe de stukken ossenstaart in delen in de zak en bestuif ze zo met de bloem.
Schud het overtollige bloem van de ossenstaart en leg ze op een bord.
Verhit 2 eetlepels koolzaadolie in een braadpan en bak hierin de ossenstaart in delen aan alle kanten mooi donkerbruin.
Leg de ossenstaart in een grote, met een deksel afsluitbare ovenschaal.
Voeg nog wat olie toe aan de pan en bak hierin de uien en wat later de knoflook tot ze zacht en mooi verkleurd zijn.
Doe de uien bij de ossenstaart in de ovenschaal.
Bak daarna de wortels en de knolselderij en voeg ze aan de ovenschaal toe.
Voeg de tijm en de laurierblaadjes toe aan de ovenschaal.
Roer er de wijn, de tomatenpuree en de bouillon door en breng op smaak met zout en peper.
Breng het geheel aan de kook, doe het deksel op de ovenschaal en zet het geheel in de oven.
Laat het geheel ongeveer 4 uur in de oven staan zodat het vlees lekker mals wordt en van het bot valt.
Haal de ovenschaal uit de oven, vis er de ossenstaart uit en doe de soep in delen in een blender.
Zeef de soep in een schone pan.
Pluk het vlees van de ossenstaart, verwijder al de zeentjes en snij het fijn.
Doe het vlees weer terug in de soep en voeg daarna de sherry en de marmite toe.
Breng de soep weer aan de kook en laat nog een kwartier zachtjes pruttelen, af en toe goed doorroeren om aanbranden te voorkomen.
Serveer de soep met fijngehakte peterselie als decoratie.
Don't put your mouth into motion, before your brain is in gear.
Plaats reactie

Terug naar “Soepen”