Franse uiensoep.

Soep, wie lust het niet, hier een aantal overheerlijke varianten, simpel en heerlijk.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Pieter
Beheerder
Berichten: 562
Lid geworden op: 15 sep 2012, 21:44
Contacteer:

Franse uiensoep.

Bericht door Pieter »

Afbeelding
Franse uiensoep.

Ingrediënten voor 4 tot 6 personen:


50 gr boter in blokjes.
2 eetlepels olijfolie.
1 grote teen knoflook, met zout gekneusd.
½ theelepel suiker.
1,5kg zoete uien in dunne plakjes.
1 takje tijm.
2 laurierblaadjes.
100ml medium dry sherry.
1 eetlepel sojasaus.
1,5l runderbouillon.
1 baguette.
1 teen knoflook.
Olijfolie.
200gr geraspte gruyère.

Bereidingswijze:

Doe de boter en de olie in een grote pan en voeg de knoflook en de helft van de uien toe.
Fruit de ui 7 minuten op middelhoog vuur.
Voeg de rest van de uien toe en schep alles goed om.
Zet het vuur hoger en laat alles 12 minuten koken, of totdat alle vocht is verdampt en de uien bruin beginnen te worden.
Draai het vuur laag.
Voeg de tijm en de laurierblaadjes toe.
Laat alles nog 30 tot 35 minuten zachtjes stoven.
Roer de uien zo nu en dan zachtjes om, de uien moeten mooi zacht zijn.
Een beetje bruin mag, maar pas op voor verbranden.
Voeg de sherry toe en laat die even pruttelen.
Voeg de sojasaus en de bouillon toe en laat alles nog 15 minuten zachtjes doorkoken.
Snijd de baguette in plakjes van 1cm dik.
Wrijf ze in met de knoflook en kwast ze daarna in met olijfolie.
Zet ze onder een hete grill tot de bovenkant goudbruin is.
Keer ze om en grill de andere kant lichtbruin.
Bestrooi met wat zout en beleg met gruyère.
Verdeel de soep over 4 tot 6 hittebestendige kommen.
Zorg dat de grill van de oven goed heet is.
Zet de soepkommen op een bakplaat.
Leg in elke kom 2 à 3 stokbroodjes boven op de soep en maal er wat zwarte peper over.
Leg de rest van de broodjes er naast op de bakplaat.
Zet de plaat in de oven tot de gruyère goudbruin is en bubbelt.
Serveer meteen.
Don't put your mouth into motion, before your brain is in gear.
Plaats reactie

Terug naar “Soepen”