Krokant spek met babi pangang saus en bami

Het meest gegeten stukje vlees, heel veelzijdig en een smakelijk stukje vlees.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Pieter
Beheerder
Berichten: 562
Lid geworden op: 15 sep 2012, 21:44
Contacteer:

Krokant spek met babi pangang saus en bami

Bericht door Pieter »

Afbeelding
Krokant spek met babi pangang saus en bami.

Ingrediënten voor 4 personen:


1 kg mager buikspek met zwoerd aan een stuk.

Voor de marinade:

2 theelepels gemberpoeder.
1½ theelepel uienpoeder.
1½ theelepel laospoeder.
1 theelepel knoflookpoeder.
6 eetlepels sojasaus.
2 theelepels limoensap.
1 theelepel vijfkruidenpoeder.
3 eetlepels koolzaadolie.
4 eetlepels tomatenketchup.
7 eetlepels bruine basterdsuiker.
½ theelepel grove chilivlokken.
Versgemalen zwarte peper naar smaak.

Voor de saus:

1 grote ui.
2 tenen knoflook.
500 ml kippenbouillon.
½ theelepel grove chilivlokken.
1½ theelepel gemberpoeder.
1 blik tomatenblokjes à 400 gr.
3 eetlepels sherry.
2 theelepels gemalen koriander.
1 eetlepel limoensap.
5 eetlepels witte basterdsuiker.
3 eetlepels koolzaadolie.
2 theelepels maïzena of aardappelzetmeel.
1 sinaasappel.
Gembersiroop naar smaak.

Voor de bami:

500 gr eiernoedels.
300 gr speklapjes.
1 grote ui.
2 tenen knoflook.
1 groene rawits.
1 rode rawits.
1 grote stengel prei.
1 rode paprika.
½ theelepel sojasaus.
¼ theelepel trassi.
Ketjap manis naar smaak.

Bereidingswijze:

Spek marineren:


Meng alle ingrediënten voor de marinade goed doorelkaar.
Snij het spek in plakken van 2½ tot 3 cm dikte en leg ze in de marinade.
Laat het spek minimaal 4 uur marineren, beter is een hele nacht.

Saus maken:

Pel en snipper de ui en de knoflook heel fijn.
Los 1 tablet kippenbouillon op in 500 ml kokend water.
Maak van de tomatenblokjes een gladde saus met een blender of staafmixer.
Rasp de helft van de sinaasappelschil en pers de sinaasappel uit.
Fruit in de olie de ui en de knoflook tot ze zacht zijn en net beginnen te kleuren.
Voeg de kippenbouillon en de tomatensaus toe en breng dit al roerend aan de kook.
Voeg de rasp van de sinaasappel toe en een scheutje sinaasappelsap.
Voeg de resterende ingrediënten toe en breng het geheel op smaak met suiker, gembersiroop en eventueel nog wat limoensap.
Bind indien nodig de saus met de maïzena of aardappelzetmeel.

Spek voorbereiden:

Breng een grote pan met water aan de kook en voeg hieraan het spek met de marinade toe.
Kook het spek 5 tot 10 minuten, beslist niet langer, anders wordt het later niet krokant.
Haal het spek uit de pan en laat het drogen op keukenpapier.
Verwarm voldoende olie in een pan of frituurpan tot een temperatuur van 130 tot 140 graden.
Dep het spek eventueel nog af en gaar het spek 10 minuten in de olie, tot deze net begint te bruinen. Het spek zal dan nog zacht zijn.
Laat het spek uitlekken op wat keukenpapier.

Bami:

Breng een grote pan met ruim water aan de kook en los hierin per liter water 3 kippenbouillontabletten in op.
Kook hierin de eiernoedels iets korter dan op de verpakking aangegeven wordt.
Giet de noedels daarna af, spoel goed na met koud water en roer er wat koolzaadolie door om plakken te voorkomen.
Laat het geheel goed uitlekken.
Bak in wat olie de speklapjes lekker krokant en breng daarna op smaak met een beetje zout.
Laat de speklapjes afkoelen en snij ze daarna overdwars in reepjes.
Was de prei, snij in grove ringen en was daarna nog eens grondig.
Pel en snipper de ui.
Pel de knoflook en snij in plakjes.
Verwijder het zaad en de zaadlijsten uit de paprika, snij daarna in reepjes.
Snij de rawits in dunne ringen.
Fruit de ui met de trassi tot de ui begint te kleuren.
Voeg de paprika en de rawits toe en fruit deze een minuut mee.
Voeg de prei toe en fruit deze ook nog een minuut mee.
Voeg de sojasaus en schep er dan de noedels door.
Roerbak het geheel totdat de noedels weer door en door warm zijn.
Voeg eventueel wat ketjap naar smaak toe.

Spek:

Verwarm de olie tot 190 graden en frituur hier het spek in tot het zwoerd lekker krokant is en het spek mooi bruin is.
Laat het spek even uitlekken op wat keukenpapier en snij daarna in hapklare reepjes.
Verdeel het spek over 4 voorverwarmde borden, schep er wat saus overheen en er naast.
Schep er wat bami bij en eventueel wat atjar tjampoer.
Don't put your mouth into motion, before your brain is in gear.
Plaats reactie

Terug naar “Varkensvlees”