Gebakken rijst met ei en Chinese vijfkruiden buikspek.

Een prima alternatief voor aardappelen en met veel kruiden en specerijen in iets bijzonders om te toveren.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Pieter
Beheerder
Berichten: 562
Lid geworden op: 15 sep 2012, 21:44
Contacteer:

Gebakken rijst met ei en Chinese vijfkruiden buikspek.

Bericht door Pieter »

Afbeelding
Gebakken rijst met ei en Chinese vijfkruiden buikspek.

Ingrediënten voor 4 personen:

Voor het vijfkruiden buikspek:


500 gr buikspek met zwoerd aan een stuk.
1 theelepel Sichuan peperkorrels.
1 steranijs.
1 theelepel vijfkruidenmix.
2 teentjes knoflook.
4 cm verse gemberwortel.
4 eetlepel hoisin saus.
1 eetlepel sesamolie.
2 eetlepel sojasaus.
1 theelepel geraspte palmsuiker.
½ theelepel zout.

Voor de gebakken rijst:

300 gr koude gekookte rijst. (ongeveer 120 gr ongekookt)
2 eieren.
1 theelepel sesamolie.
60 gr gedroogde garnalen.
1 teentje knoflook.
¾ theelepel Sichuan peperkorrels.
1 theelepel vijfkruidenmix.
60 gr gekookte gepelde garnalen.
3 lente-uitjes.
Arachideolie om in te bakken.
Zeezout en gemalen witte peper naar smaak.
Sojasaus naar smaak.
100 gr van het gebakken buikspek.

Bereidingswijze:

Voor het buikspek:


Doe de Sichuan peperkorrels en de steranijs in een vijzel en maal ze fijn.
Neem een afsluitbare plastic zak die groot genoeg is voor het spek en de marinade en doe daar de gemalen peper en steranijs in.
Pel de knoflook en rasp deze heel fijn.
Schil de gember en rasp deze heel fijn.
Voeg beide toe aan de plastic zak.
Voeg de resterende ingrediënten toe aan de plastic zak.
Snij het zwoerd kruislings in en voeg daarna het spek toe aan de marinade in de zak.
Sluit de plastic zak en masseer de marinade in het spek.
Laat het spek 24 uur marineren in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 160 graden C.
Leg het spek met de marinade in een klein bakblik zodat het klem zit en bak het spek 1½ tot 1¾ uur totdat het mals en krokant is.
Snij er ongeveer 100 gr af en snij dit in blokjes van 1cm, de rest van het spek is voor later.

Voor de gebakken rijst:

Kook de rijst en laat deze volledig afkoelen in een bakblik zodat het uitgespreid is.
Koel de rijst bij voorkeur in de koelkast.
Week de gedroogde garnalen in wat warm water.
Pel het teentje knoflook en snij er dunne plakjes van.
Maal in een vijzel de peperkorrels fijn.
Snij de lente-uitjes diagonaal in stukjes.
Klop de 2 eieren los met de sesamolie en zout naar smaak.
Bak hiervan een mooie omelet, rol hem op en snij er 1cm brede reepjes van.
Giet de geweekte garnalen af.
Verhit 2 eetlepel arachideolie in de wok en voeg de geweekte garnalen, de knoflook en de spekblokjes er aan toe.
Bak dit ongeveer 45 seconden.
Voeg de gemalen Sichuanpeper en het vijfkruidenmix toe.
Voeg de koude rijst toe en bak het geheel 4 tot 5 minuten al omscheppend warm.
Voeg de gekookte garnalen en de lente-uitjes toe, schep goed door en breng het geheel op smaak met zout, peper en sojasaus.
Schep er voorzichtig de ei reepjes door en serveer meteen.
Don't put your mouth into motion, before your brain is in gear.
Plaats reactie

Terug naar “Rijst”