Nasi Goreng.

Een prima alternatief voor aardappelen en met veel kruiden en specerijen in iets bijzonders om te toveren.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Pieter
Beheerder
Berichten: 562
Lid geworden op: 15 sep 2012, 21:44
Contacteer:

Nasi Goreng.

Bericht door Pieter »

Afbeelding
Nasi Goreng.

Ingrediënten voor 8 personen:

Voor de boemboe:


¾ theelepel zwarte peperkorrels.
¼ vers geraspte nootmuskaat.
15 gr geroosterde pinda’s.
½ theelepel sesamzaad.
1 kleine ui.
15 gr verse gember.
20 gr verse galanga.
½ theelepel kurkuma.
1 ½ dikke citroengrasstengels.
3 dikke tenen knoflook.
1 rode peper.
1 rode rawit. (optioneel)
½ theelepel trassi.
½ theelepel zout.
1 ½ eetlepel zonnebloem of koolzaadolie.
¼ limoen, alleen het sap.

Voor in de nasi:

500 gr hamlap.
2 eetlepels olie.
3 eetlepels ketjap manis.
1 eetlepel ketjap asin.
1 eetlepel gembersiroop.
2 grote uien.
500 gr rijst.
250 gr haricots verts.
5 dikke tenen knoflook.
1 rode peper.
1 grote winterwortel.
2 rode puntpaprika's.
1 dikke prei
1 eetlepel sojasaus.
8 lente-uitjes.
3 eieren.

Bereidingswijze:

Doe in een kom 2 eetlepels olie, 2 eetlepels ketjap manis, 1 eetlepel ketjap asin en 1 eetlepel gembersiroop.
Meng alles goed door elkaar om er een marinade van te maken.
Snij het vlees in blokjes van ongeveer 1 cm in het vierkant.
Voeg het vlees toe aan de marinade en laat dit minimaal 2 uur trekken.

Kook de rijst volgens de aanwijzing op de verpakking met zout naar smaak gaar.
Laat de rijst afkoelen in een braadslee, doe dit het liefst een dag van te voren en koel de rijst snel in de koelkast om bederf te voorkomen.

Doe de zwarte peperkorrels, de geraspte nootmuskaat en het sesamzaad in een vijzel en wrijf het tot een fijn poeder.
Voeg er de pinda’s aan toe en maal deze fijn.
Schil de gember en snij deze in kleine blokjes, zorg dat je 15 gr schoon overhoudt.
Schil de galanga en snij ook deze in kleine blokjes, zorg dat je 20 gr schoon overhoudt.
Verwijder van de citroengras de buitenste bladeren en snij de kernen in dunne ringen.
Pel de ui en snipper deze grof.
Pel de tenen knoflook en snij deze grof.
Halveer de rode peper, verwijder de zaadjes en de zaadlijsten en snij de peper in grove stukken.
Snij de rode rawit in kleine ringen.
Doe alle bovenstaande ingrediënten in een hakmolentje of blender.
Voeg er 1 ½ eetlepel olie, de kurkuma, het zout, de trassi en het limoensap aan toe.
Hak het geheel tot een smeuïg geheel en dek het daarna af.

Verwijder de puntjes van de haricots verts en snij ze in stukjes van ongeveer 2,5 cm, kook ze 3 tot 4 minuten in gezouten kokend water.
Laat de boontjes goed uitlekken en zet ze apart.
Pel en snipper de uien.
Pel en snipper de tenen knoflook fijn.
Halveer de rode peper, verwijder de zaadjes en de zaadlijsten, en snipper de peper fijn.
Verwijder de zaadjes en zaadlijsten uit de paprika's en snij ze in blokjes.
Schrap de wortel, halveer in de lengte en snij er dunne plakjes van.
Snij de prei in schijven en was deze onder stromend water.
Snij de lente-uitjes in dunne ringetjes.
Klop de eieren los met een scheutje melk en bak er een grote dunne omelet van, of maak er roerei van.
Rol de omelet op en snij er rolletjes van.
Roer met een vork een halve eetlepel olie door de rijst zodat deze lichtjes gecoat is met de olie.

Verwarm de oven voor op 100 graden C
Verhit een wok totdat hij begint te walmen en bak hierin de rijst op hoog vuur en stort de gebakken rijst in een grote braadslee. Houd de rijst warm in de oven.
Roerbak de boemboe in een klein beetje olie tot deze begint te geuren en iets donkerder van kleur is geworden, schep daarna door de gebakken rijst.
Bak op hoog vuur het vlees in twee delen tot het mooi bruin is en schep door de rijst.
Voeg eventueel nog wat olie toe aan de wok en bak hierin op hoog vuur de uien, wortelstukjes, de paprika en de gesnipperde peper ongeveer 3 tot 4 minuten, schep de boontjes en de prei er door en voeg op het laatst pas de knoflook toe.
Voeg er de eetlepel ketjap manis en de sojasaus aan toe en bak dit even mee, schep het geheel door de rijst.
Roerbak de lente-uitjes en voeg ze samen met de eierrolletjes toe aan de rijst.
Serveer de nasi goreng met atjar tjampoer, gefrituurde uitjes en kroepoek.
Don't put your mouth into motion, before your brain is in gear.
Plaats reactie

Terug naar “Rijst”