Indiase Boterkip.

Nee, geen plofkip, maar wel erg lekker. Lekker op veel verschillende manieren, zowel warm als koud.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Pieter
Beheerder
Berichten: 562
Lid geworden op: 15 sep 2012, 21:44
Contacteer:

Indiase Boterkip.

Bericht door Pieter »

Afbeelding
Indiase Boterkip.

Ingrediënten voor 4 personen:

Tandoori kip:


600 gr kippendijen zonder bot.
1 limoen.
1 eetlepel Kasjmir chilipoeder.
½ theelepel zout.
125 ml dikke volvette Griekse yoghurt.
1 theelepel knoflookpasta.
1 theelepel gemberpasta.
1 theelepel garam masala.
½ theelepel gedroogde fenegriekblaadjes.
1 eetlepel zonnebloemolie.

Botersaus:

2 eetlepels zonnebloemolie.
1 grote ui.
1 theelepel gemberpasta.
½ groene peper.
3 groene kardemom peulen.
2 gr blaadjes foelie.
2 eetlepels cashewpasta.
600 gr trostomaten.
50 ml tomatenpuree.
250 ml kippenbouillon.
½ theelepel zout.
1 theelepel honing.
1 theelepel garam masala.
1 theelepel Kasjmir chilipoeder.
1 theelepel gedroogde fenegriekblaadjes.
50 gr ongezouten roomboter.
125 ml slagroom.
1 bosje koriander.
1 à 2 groene pepers.

Bereidingswijze:

Snij de kippendijen in 3 stukken.
Maal fijngesneden knoflook in een vijzel tot een pasta.
Maal ook de fijngesneden of geraspte gember tot een pasta.
Doe alle ingrediënten voor de tandoori in een grote kom en meng de kip er door.
Laat de marinade met de kip minimaal 3 uur in de koelkast staan, hoe langer, hoe beter.

Pel en snipper de ui.
Snipper de halve groene peper.
Kneus de kardemom lichtjes.
Snij de tomaten in partjes, verwijder de zaadjes en hak de tomaten in blokjes.

Verwarm de grill van de oven voor.
Leg de stukken kip op een rooster met een braadslee er onder om de lekkende marinade op te vangen.
Grill de kip 8 tot 10 minuten aan de ene kant, bestrijk lichtjes met wat zonnebloemolie en keer ze daarna.
Grill de kip daarna nog 4 tot 5 minuten aan de andere kant zodat de kip net gaar is.
Zet de gegrilde kip aan de kant voor later.

Voor de saus, verwarm de olie in een pan met een dikke bodem op half hoog vuur.
Fruit hierin de ui zonder te bruinen totdat ze mooi glazig en zacht zijn.
Voeg de gemberpasta, de gesnipperde groene peper, de kardemom, de foelie en de cashewpasta toe en bak alles nog een minuut of 2 mee.
Voeg de tomatenblokjes, de tomatenpuree, de kippenbouillon en het zout toe en breng het geheel net aan de kook.
Laat alles af en toe roerend 5 minuutjes zachtjes sudderen.
Haal de pan van het vuur en laat het iets afkoelen.
Pureer de saus wanneer deze afgekoeld is tot een mooie gladde saus.
Giet de saus eventueel door een zeef in een pan en breng weer aan de kook op laag vuur.
Voeg de honing aan de saus toe en roer deze goed door.
Doe de kip in de pan, roer alles goed door elkaar en laat alles nog 3 tot 4 minuten zachtjes sudderen.
Strooi de garam masala, de Kasjmir chilipoeder en de gedroogde fenegriekblaadjes er over.
Voeg de boter in blokjes toe en roer door de saus tot ze gesmolten zijn.
Roer daarna de slagroom er lichtjes door en haal de pan van het vuur.
Garneer het geheel met in dunne ringetjes gesneden groene pepers en wat gehakte verse koriander.
Serveer met rijst of naanbrood.

Kasjmir chilipoeder vind je hier
Gedroogde fenegriekblaadjes vind je hier
Cashewpasta vind je hier
Don't put your mouth into motion, before your brain is in gear.
Plaats reactie

Terug naar “Kip”