Mount Grace Priory.

Reislog van onze trip naar het Lake District en North Yorkshire in mei 2019
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Pieter
Beheerder
Berichten: 511
Lid geworden op: 15 sep 2012, 21:44
Contacteer:

Mount Grace Priory.

Bericht door Pieter » 20 mei 2019, 18:49

Eerst de zondag nog, een tripje over the North York Moors. Het was prachtig weer voor een tripje over de Moors, heel veel wegen liggen er niet en om nou elk karrenspoor te volgen ging ons wat te ver :knip2: .
Vanaf Kirky Mills ligt er een prachtige weg over de Moors, voor velen een echte racebaan, maar wij hebben het lekker rustig aan gedaan. Niet alleen voor het uitzicht trouwens, maar ook voor de lammetjes die hier zo de weg op dartelen. Het zijn net kinderen, gevaar zien ze niet, en als ze aan het spelen zijn schieten ze zo de weg op.
Bij een stop hoog op de heuvels stond een schaap erg waakzaam te blaten en toen ik wat beter keek vond ik een lammetje weggedoken in de heide. Die bleef ook strak liggen en mama hield mij scherp in de gaten.
Het uitzicht was er ook prachtig en eenmaal thuis gaan er weer een stel foto's aan elkaar geplakt worden om zo een panorama te krijgen.
Op de terugweg naar de auto lag het lammetje nog steeds op het zelfde plekje en ook mama stond weer op scherp. Ik heb er van een afstandje een foto van gemaakt, al moet je wel goed kijken om het te zien.
Eenmaal in het dal bij Castleton zijn we de rivier Esk gevolgd omdat dit volgens veel mensen een prachtig dal is. Het is zeker niet gelogen, het ligt er prachtig en langs de rivier liggen heel wat dorpjes verscholen in het groen.
In Grosmont zijn we gestopt voor een versnapering, we konden toch even niet verder, want de trein was er net aan het rangeren. Hier staan nog ouderwetse hekken, normaal gesproken sluiten ze het spoor af en wanneer de trein er langs moet draaien ze de hekken met de hand over de weg.
Voor de frisse lucht hoefden we niet buiten te zitten :lach2: , want de rook van de stoomtrein dwarrelde lekker door het dorp en over het terras. Na de versnapering zijn we weer de Moors over getrokken, ditmaal een flinke A weg en zo alweer vlotjes in Pickering aan te komen. In plaats van rechts zijn we eerst links uit de flank gegaan, een bezoekje aan de cederbarn farmshop stond nog op de planning.
Heel mooi aangelegd allemaal en een keurige shop. Allemaal even netjes en schoon, dat hebben we wel eens anders gezien. Mooie verse groenten, nieuwe aardappelen en prachtig vlees ligt er uitgestald, dus toch maar even shoppen voor het avondeten.
De eigengemaakte varkensworstjes werden alom geprezen, dus daar een paar van ingekocht, een beefburger, verse piepers en sla stonden gisteravond op het menu. We hebben er heerlijk van gegeten, al konden de worstjes echt niet tippen aan de worstjes van de slager in Wedmore :knip2: :lach2: .

Vandaag zijn we naar Mount Grace Priory geweest. Weer een andere weg over de Moors, maar dit keer veel groener en meer bebost. Een prima weg om te rijden met een paar mooie plekjes om te stoppen. Wij zijn gestopt op de Clay Bank parkeerplaats, waar je een prachtig uitzicht hebt op het dal. Een stukje achter de parkeerplaats is een heel mooi plekje gemaakt waar mensen as mogen uitstrooien.
De afslag naar de Priory is een beetje link, die ligt aan een 4 baans weg, zonder uitvoegstrook en als je vanaf de andere kant komt moet je 2 rijbanen oversteken. Volgens de dames in de tearoom zijn er dan ook al veel ongelukken gebeurd, maar van aanpassen wil blijkbaar niemand nog weten.
Het is niet heel groot allemaal, van het huis zelf is maar weinig te bezichtigen en het behelst eigenlijk alleen maar wat borden met de geschiedenis van de Priory.
Het huis is gebouwd in en om het oude poorthuis met de ruïnes van het klooster er achter. Veel van de oude funderingen zijn weer blootgelegd en zo krijg je een goed idee hoe het er ooit uit moet hebben gezien. In het huis is ook een schaalmodel van het geheel te zien en van een "cel" waar de monniken vroeger hebben geleefd.
Voor de volledigheid, het ging hier om de Cisterciënzers, die als kluizenaars elk in een eigen "cel" woonden en werkten in dit klooster. Er is een cel nagebouwd om te laten zien hoe het er in de vroege tijd uit heeft kunnen zien, elk een eigen woning met een tuintje om geheel zelfstandig te leven.
Ondanks de herrie van de grote doorgaande weg langs de Priory gaat er een bepaalde rust uit van het geheel. Misschien moet je daar een beetje gevoelig voor zijn, maar je voelt de aanwezigheid van de mensen die er eeuwen geleden gewoond en gewerkt hebben.
Er is pas een nieuwe tearoom gebouwd en dat moet allemaal nog wat wennen :knip2: , de koffie is er prima, maar het eten mag nog wel wat beter. Geef het een paar jaar, dan komt het daar ook wel goed. Na de late lunch hebben we de weg naar huis maar weer opgezocht, het dreigt te gaan regenen, al zijn het maar wat buien die overtrekken.
Dit zien we al een paar dagen, 's morgens is het zonnig en warm en wat later op de middag ontstaan er buien.
Uiteindelijk was het toch al weer 4 uur voor we weer thuis waren. Morgen wordt het ook weer mooi weer en het zou droog blijven, dus gaan we treinen naar Whitby, maar da's voor morgen.

:hallo: :hallo: Pieter.
Don't put your mouth into motion, before your brain is in gear.

Plaats reactie