Treinen en de kust.

Reislog van onze trip naar het Lake District en North Yorkshire in mei 2019
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Pieter
Beheerder
Berichten: 511
Lid geworden op: 15 sep 2012, 21:44
Contacteer:

Treinen en de kust.

Bericht door Pieter » 22 mei 2019, 19:12

:hallo: Ik loop weer eens een dag achter en zal het vandaag maar weer gaan inhalen.
Gisteren zijn we dus met de trein van de North York Moors Railway naar Whitby gereisd en uiteraard ook weer terug. Bij de NYMR hebben ze een heel stel stoomlocomotieven een reis naar de sloper bespaard en met behulp van veel vrijwilligers onderhouden ze nu een regelmatige dienstregeling tussen Pickering en Whitby, over de Moors.
Links en rechts komt het soms wat rommelig over, maar over het algemeen is het allemaal netjes verzorgd. Ik als stoom enthousiast vind het sowieso prachtig, maar een reisje met de trein vinden we beide wel erg leuk om te doen.
Het scheelt weer een hoop benzine, dus zijn wij heel CO2 neutraal geweest vandaag :lach2: , maar dat valt van de met kolen gestookte locomotief niet echt te zeggen :knip2: .
Per dag rijden er 3 treinen over het spoor, waarbij ze op elkaar moeten wachten op de stationnetjes. Met een retourtje mag je de hele dag op en afstappen, maar goedkoop is het niet. We hebben het er deze keer graag voor over, want het is leuk dat zoiets bewaard blijft.
Het zijn trouwens niet alleen ouwe grijze zakken die op de treinen af komen, ook heel veel jonkies vinden het prachtig en het worden er steeds meer. Van de meeste treinen is er ook een complete historie op het internet te vinden, waarbij de site van Rail UK heel veel informatie heeft.
In Whitby zijn we langs de haven gelopen en hebben we ons verbaasd over hoe druk het er was. Heel veel toeristen, alsof het al zomervakantie was. De trein naar Whitby zat ook al afgeladen vol, maar in het stadje zelf hadden ze nog een heel stel busladingen losgelaten.
Toch was het erg leuk, het is een leuk stadje en als je van klauteren houdt, dan kun je de lol op zodra je vanaf de haven het stadje intrekt. Het is er overal flink steil, geen wonder dat de lokale dames allemaal van die racekuiten hebben.
Ook hier ontbreken de speelholen niet, langs een deel van de haven staan allemaal Arcades met allerhande gokspelletjes en andere zaken. Zelfs een waarzegster ontbreekt er niet :lach2: . Na een prima lunch hebben we nog een paar winkeltjes bezocht om een ovenschaaltje voor één persoon, maar dan met een dekseltje.
Helaas hebben we die niet kunnen vinden, op internet had ik ook al gezocht, maar je weet maar nooit wat je tegenkomt in zo'n klein winkeltje.
Op de terugreis stond er een andere locomotief voor de trein, en wel eentje uit 1934. 926 is het nummer van deze locomotief met als naam Repton. Wie het leuk vind om meer te weten over deze locomotief, zoek dan maar eens op bovengenoemde website.

Vandaag zijn we via de Pickering Moor naar de kust gereden. De route over Moor is prachtig met af en toe een Ford (waadplaats) waar we door moeten. Omdat het ook hier de laatste tijd droog is geweest staan de meeste Ford's al droog, maar bij eentje moeten we wel door het water.
Dit was meteen ook een van de mooiste plekjes op deze route en er is ook nog eens ruimte om de auto aan de kant te zetten. Onze eerste stop, met een mooie gelegenheid om foto's te maken. Het is er een drukte van belang met vogeltjes in en rond het stroompje en voor de rest is het er stil. Heerlijk, even geen geluiden van de beschaving.
In Runswick Bay hebben we de volgende stop gemaakt, een heel steile weg brengt ons dicht aan het strand, waar we bij een alleraardigst tentje een heerlijke cappuccino hebben genuttigd. Lekker buiten gezeten deze keer, met een prachtig uitzicht op de baai en het strand. Een naam hebben we niet kunnen vinden, maar het plekje is geweldig.
De klim terug naar boven was pittig, niet alleen voor ons zelf om weer bij de auto te komen, maar ook voor de auto. Gezien de hellingen die we hebben gehad in deze vakantie was deze toch wel de pitigste, ik schat een helling van zo'n 35%.
Hierna zijn we richting Scarborough gereden, via de kleine wegen uiteraard en ook dat was zeer de moeite waard. Via Sandsend en Whitby komen we in Robin Hood's Bay uit. Hier hadden we even naar het strand willen gaan, maar het was er zo gruwelijk druk dat het zoeken was naar een parkeerplaats. Dan maar op naar Ravenscar, daar is geen strand, maar wel een mooi uitzicht volgens diverse bronnen. Het is doodlopend daar dus niet al te druk. Er is inderdaad een mooi uitzicht en natuurlijk zijn er foto's gemaakt.
Omdat we toch door Scarborough kwamen hebben we meteen ook nog maar even de laatste boodschapjes gedaan, waarna we weer richting Pickering zijn gegaan. Bij de Cedarbarn Farmshop hebben we een lekkere late lunch gehad, maar die kon meteen door voor diner :lach2: . Mocht je ooit in de buurt zijn, de roasted pork belly is zeker aan te raden. Ik heb er bijna m'n vingers bij opgegeten.
Omdat het al weer wat later werd zijn we weer naar ons huisje gereden, want in de spits wil je hier zeker niet op de weg zijn. Ondanks dat het in de binnenlanden heerlijk rustig is, er omheen is het best druk. Nou is dat ook geen wonder, rondom de North York Moors zijn nogal wat grotere steden te vinden, dus best wel bedrijvigheid.
Morgen blijven we in de buurt zodat we de boel op tijd weer wat in kunnen ruimen, vrijdag moeten we helaas weer aan de terugreis beginnen.
Tot morgen maar weer :hallo: :hallo: Pieter
Don't put your mouth into motion, before your brain is in gear.

Plaats reactie